Schrijven

Altijd al gedroomd te schijven? Heb je ambities om te schrijven, maar heb je een extra opstapje nodig? Acteer/regisseer je regelmatig voor hobby of beroep en wil je je talenten vanuit het creëren van teksten uitbreiden? Heb je al eerder schrijflessen gevolgd en zoek je een inspirerende vervolgcursus? Heb je in het verleden geschreven, maar kom je er niet toe om het schrijven weer op te pakken?

Kom dan in onze schijfklas!

Je wordt gedurende een jaar begeleid in het creëren van (drama)teksten, verhalen, gedichten en indien gewenst de start van een (korte) roman.

Aan de hand van de teksten van deelnemers en bestaande teksten uit de literatuur zullen verschillende stijlen en technieken de revue passeren. In de lessen wordt geschreven en voorgelezen/gepresenteerd, maar ook thuis werk je door aan je teksten. Centraal in de lessen staat (eigen) stijlontwikkeling.

Op onze prachtige locatie met binnenplaats (en café) vind je altijd wel een een prettig plekje om te schrijven en je te laten inspireren voor je creaties. Ook thuis werk je aan opdrachten.

Wij bieden:

  • een enthousiaste docent die je fijne en motiverende opdrachten geeft en je werk nabespreekt
  • een stimulerende groep met (beginnende en wat meer ervaren) schrijvers
  • het regelmatig trainen en uitbreiden van je vaardigheden
  • een kennismaking met diverse deelgebieden en stijlen op het het gebied van schrijven

Blok 1: Kennismaking

In dit introductieblok proef je op speelse wijze aan diverse schrijfvormen: het korte verhaal, dramaschrijver en poëzie komen aan bod, maar vooral veel schrijfmeters maken, inspiratie opdoen, loskomen, associatief schrijven, werken met klanken, stijlen en dialogen.

Blok 2: Dramaschrijven

In dit blok maak je kennis met diverse technieken op het gebied van dramaschrijven voor theater maar ook voor film (scenario). Je leert dialogen te schrijven, je te verplaatsen in personages en hun taalgebruik en perspectief. Eventueel schrijf je ook een monoloog.

Je gaat je verdiepen in de structuur van een tekst, spanningsopbouw en stijl en inhoud.

Blok 3: Poëzie (en liedtekst)

Hoe kom je van een beleving of sensatie tot een gedicht of liedtekst.

Leer te werken vanuit je zintuigen, te spelen met woorden en klanken, te associëren, maar maak ook kennis met bestaande structuren, dichtvormen en liedopbouw.

Blok 4: Proza

In dit blok ga je werken aan één of meerdere korte verhalen en/of de start voor een korte roman.

Aan bod komen: perspectief, personage, dialoog, opbouw, plot, stijlontwikkeling, maar ook maken we uitstapjes naar briefvorm en verwerking van nieuwe media-teksten. Indien gewenst kan gekozen worden voor proza voor kinderen.

Blok 5: Keuzeblok

In het laatste blok ga je op een van de eerdere behandelde thema’s dieper in. Het maken van een keuze doen we gezamenlijk, individueel of in kleine groepjes.

Ter afsluiting bestaat de mogelijkheid tot het gezamenlijk uitbrengen van een boekje, dat tijdens een theatrale avond door de deelnemers voor publiek wordt gepresenteerd.

Tijdens deze avond worden verhalen voorgelezen/voorgedragen en teksten gespeeld door jullie zelf (eventueel met acteurs uit de acteerklassen van ActeerAcademie Amsterdam).