Over ons

Onze missie: acteren is voor iedereen

ActeerAcademie Amsterdam heeft als doel om mensen kennis te laten maken met acteren, theater en aanverwante kunstvormen. Onze missie is het creëren van een veilige omgeving waarin volwassenen, jongeren en kinderen een laagdrempelige en aangename kennismaking met theater en (andere) kunst hebben.

We geloven dat amateurs en professionals hun talenten het beste ontwikkelen in een omgeving waarin zij worden gestimuleerd om dingen uit te proberen en ‘fouten’ te maken.

Suzanne van der Moore (regisseur, schrijver, eerstegraads docent) heeft ActeerAcademie Amsterdam in 2009 opgericht. Sinds 2017 werkt zij samen met Raisa Hehenkamp (theatermaker, regisseur, docent).

Wat doet ActeerAcademie Amsterdam?

ActeerAcademie Amsterdam biedt kleinschalige cursussen en workshops aan voor volwassenen, jongeren en kinderen op alle niveaus vanaf de allereerste basis tot aan professioneel niveau.

ActeerAcademie Amsterdam maakt voorstellingen en producties en organiseert intensieve workshops, lesweken, een zomerschool en een kamp. Daarnaast worden privélessen gegeven.

Dit alles doen wij op het gebied van theater, regie, schrijven en camera.

ActeerAcademie Amsterdam legt de nadruk op persoonlijke aandacht en ontwikkeling, professionaliteit, veiligheid en vooral veel spelplezier.

Docenten

 
Suzanne van der Moore

Suzanne volgde haar opleiding tot theatermaker aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Aan de Universiteit van Wageningen doorliep zij het jaar voor Communicatietrainer. Later volgde zij een korte opleiding tot video-maker in Amsterdam en lessen aan de Schrijfopleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Gedurende enkele jaren werkte ze als regisseur, schrijver, dramaturg en theaterdocent bij verschillende theaters en instellingen, waaronder Independance, Theaterwerkplaats van de Arnhems Schouwburg, Productiehuis Cinema De Liefde te Amsterdam en de Jeugdtheaterscholen van Amsterdam en Almere.

Zij specialiseerde zich in het schrijven van teksten voor acteurs, waarbij de personages en ook de uiteindelijke voorstelling, als ‘maatkostuums’ op de acteurs werden ontworpen. Zo produceerde zij onder andere de voorstellingen ‘Geen Suiker’, ‘Huisje aan de Snelweg’, ‘Doornroosje’ en ‘Nooit Meer Alleen’.

Haar stijl als regisseur en schrijver kan worden beschreven als tragikomisch. Hierin worden realistische elementen uit het alledaagse leven doorgevoerd tot in het absurde. Haar thema’s zijn intermenselijk en alledaags tot in het extreme. Vorm en inhoud zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zij hanteert vaak een filmisch toneelbeeld. Schrijfstijl en taalgebruik lopen uiteen van straattaal tot poëtische lyriek. Dit is personage-gebonden en thema-afhankelijk. Ze werkt vaak multidisciplinair.

In 2009 richt Suzanne van der Moore ActeerAcademie Amsterdam op. Hier heeft zij vele kinderen, jongeren én volwassenen begeleid in het leren acteren. Als docent leidde zij met succes jonge mensen op, die vervolgens vaak een gerenommeerde toneelschool of kunstopleiding volgden. Vele van hen zijn nu werkzaam als professioneel acteur, theatermaker of schrijver.


Raisa Hehenkamp

Raisa ontdekte haar liefde voor acteren en theater al in haar jonge jaren. De hele middelbare school bracht ze fluitend op of rond het podium door, waar ze zich meer vermaakte dan in het klaslokaal. Na haar middelbare school begon ze bijna aan de docent/regieopleiding van ArtEZ maar besloot het over een andere boeg te gooien en heeft zich sindsdien breed ontwikkeld. Hongerig om iets van deze wereld te begrijpen – en hopend deze uiteindelijk een stukje te verbeteren – studeerde ze Politicologie en Equality & Human Rights. Daarna ging ze aan de slag als adviseur in de publieke sector, zorg en het bedrijfsleven en combineerde ze daar ook theater met consultancy, bijvoorbeeld als begeleider van sessies of als trainingsacteur. Om hierin verder te groeien volgde ze, naast haar baan, de vooropleiding docent/regisseur aan de Toneelacademie Maastricht. Op dit moment volgt Raisa de opleiding Theaerdocent Verkort aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK).

Jarenlang volgde Raisa lessen bij de ActeerAcademie Amsterdam; en nu werken Suzanne en Raisa samen als docenten en makers. Als maker bijt Raisa zich graag vast in maatschappelijke thema’s en laat ze zich inspireren door haar spelers. Ze houdt van fysiek en beeldend theater waarin vragen worden gesteld, en niet al de antwoorden worden gegeven. Als docent werkt zij volgens een gestructureerde opbouw in de lessen, geeft ze heldere feedback en werkt haar liefde voor acteren aanstekelijk op leerlingen.